Cumhurbaşkanlığı kararnameleri düzenleyici işlem midir?
Anayasa, cumhurbaşkanlığı kararnamelerini iki bölüme ayırır: olağan cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve kanun hükmünde önceki kararnamelerde olduğu gibi olağanüstü hal kararnameleri. Bu tür düzenleyici eylem, idari türetilebilirlik ilkesine kapsamlı bir istisna teşkil ettiği için özellikle önemlidir.
Cumhurbaşkanı kararları resmi gazetede yayımlanır mı?
MADDE 7 – (1) Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, yönetmelikler ve diğer düzenlemeler, yürürlüğe giriş tarihi belirtilmediği takdirde Resmî Gazete’de yayımlandıkları tarihte yürürlüğe girer.
TBMM kararname çıkarabilir mi?
Türkiye’de, 1982 Anayasası’nın 87. maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve yetkileri arasında “Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verme yetkisi”ni sıralamaktadır. Anayasa’nın 91. maddesi de kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisinin verilmesi konusunu düzenlemektedir.
Cumhurbaşkanı kararlarına karşı dava açılabilir mi?
Cumhurbaşkanı’nın verdiği kararlar genellikle Danıştay tarafından izlenir. Ancak Cumhurbaşkanı’nın atama kararlarına karşı Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurulabilir, çünkü bunlar bireysel işlemlerdir ve ülke çapında bir etkiye sahip değildir.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi TBMM onayına sunulur mu?
Madde 4 – Olağanüstü hâl süresince Cumhurbaşkanı, Anayasanın 91 inci maddesinde belirtilen sınırlama ve usullere bağlı kalmaksızın, olağanüstü hâlin gerektirdiği konularda kanun hükmünde kararname çıkarabilir. Bu kararnameler Resmî Gazete’de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.
Cumhurbaşkanı kararnameleri meclis onaylamak zorunda mıdır?
Kararnameler, TBMM’nin onay yasasına ihtiyaç duyulmadan doğrudan Anayasaya dayanarak çıkarılır ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına tabi değildir. Anayasaya göre, Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve içerik bakımından Anayasaya uygunluğunu denetler (m. 37).
CB kanunu onaylar mı?
Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcilerini yabancı ülkelere gönderir ve yabancı ülkelerin temsilcilerini Türkiye Cumhuriyeti’ne konuşlandırmak üzere kabul eder. Uluslararası anlaşmaları onaylar ve yayımlar. Anayasa değişikliğine ilişkin kanunları gerekli görüldüğünde referanduma tabi tutar.
TBMM’de kabul edilen kanunlar kaç gün içinde yayımlanır?
“Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği kanunları onbeş gün içinde yayımlar. Cumhurbaşkanı, yayımlanmasını uygun görmediği kanunları, gerekçeleriyle birlikte aynı süre içinde yeniden görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderir.
Cumhurbaşkanı kararı ile kararnamesi arasındaki fark nedir?
Anayasaya dayanılarak yürürlüğe konulan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin birincil nitelikte olduğu, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ise kanunlara dayanılarak ve kanunlar çerçevesinde yürürlüğe konulabilen düzenlemeler olması itibarıyla ikincil nitelikte olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi ne zaman verildi?
Tarihçe. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ilk olarak 1982 Anayasası ile Türk hukuk sistemine girmiş olup günümüzde de yürürlüktedir.
KHK’yı kim çıkarır?
Türkiye Cumhuriyeti’nde olağan kararnameler Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır; bu yetki Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Yetkilendirme Kanunu ile Bakanlar Kuruluna devredilmiştir. Temel haklar, kişisel haklar ve ödevler ile siyasi haklar ve ödevler konusunda düzenleme yapılamaz.
Kararnameleri imzalamak kimin görevidir?
2- Anayasanın 104. maddesinin (b) fıkrası Cumhurbaşkanına “kararname imzalama” görev ve yetkisini vermektedir. Kararnameler, Cumhurbaşkanının yürütme yetkisi dahilinde ve onun katılımıyla gerçekleştirilmesi gereken hukuki işlemlerdir.
Cumhurbaşkanlığı kararları nerede yayınlanır?
Cumhurbaşkanlığı atamalarına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Cumhurbaşkanını yargılama yetkisi kime aittir?
Yargıtay, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi; Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, yüksek yargı mensupları, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları’nı görevleriyle ilgili suçlardan yargılarken kullandığı sıfattır.
Cumhurbaşkanı kararnamesi hangi alanlarda düzenleme yapabilir?
“Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnameleri çıkarabilir. Anayasanın İkinci Kısmının Birinci ve İkinci Bölümlerinde yer alan temel haklar, kişisel haklar ve ödevler ile Dördüncü Bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez.
Cumhurbaşkanının düzenleyici işlemleri nelerdir?
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri üçe ayrılır: Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri (Anayasa’nın 104. maddesi), Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri (Anayasa’nın 124. maddesi) ve diğer Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri (genelgeler, talimatlar, tebliğler, politika kararları vb.).
Düzenleyici işlemler nelerdir?
İdare, 1982 Anayasası’nda düzenlenen genelge, sirküler, talimat, tebliğ, kılavuz ve kanun hükmünde kararname, yasa ve yönetmelikler gibi adlar altında düzenleyici işlemler gerçekleştirir. Doktrinde, bu işlemlere, Anayasa’da adları geçmediği için genellikle anonim düzenleyici işlemler denir.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi neyi düzenler?
Cumhurbaşkanı, kanunlara aykırı olmamak kaydıyla kanunları uygulamak üzere kararnameler çıkarabilir. Bakanlıkların kurulması ve feshedilmesi, görev ve yetkileri, teşkilat yapıları ve merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.
Cumhurbaşkanı kararnamesi asli kaynak mıdır?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzük ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur.